Alles over zonnepark Sunspace

De ontwikkeling van zonnepark Sunspace door Zon Noordelijk Flevoland in Marknesse is gestart. Op deze pagina leggen wij je uit wat het project inhoudt, waar de zonnepanelen komen en waarom zonne-energie een goede investering is.

Feiten en cijfers

Waarom zonnepark Sunspace?

Als duurzaam energie- en grondstoffenbedrijf wil HVC een actieve bijdrage leveren aan het versnellen van de energietransitie. Dit doet zij in het werkgebied van haar publieke aandeelhouders, dus ook in de Noordoostpolder. De Stichting Energieneutraal Noordelijk Flevoland, afgekort SENF, gaat voor een energieneutrale gemeente Noordoostpolder en Urk door middel van lokale duurzame energieproductie. Voor, door én met bewoners en bedrijven. HVC en de SENF hebben de handen ineen geslagen om dit zonnepark te ontwikkelen. Op het zonnepark komen circa 74.000 panelen die jaarlijks genoeg elektriciteit opwekken om 17.000 huishoudens van groene stroom te voorzien. 

zonnepanelen monteren
Locatie

Waar komen de zonnepanelen?

De zonnepanelen komen op vier velden op het terrein van de Koninklijk Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum (NLR) in Marknesse. 

Luchtfoto locatie
Planning

Stap voor stap

Voordat we met de aanleg van zonnepark Sunspace beginnen, doorlopen we een aantal stappen. Lees welke stappen dat zijn en krijg zicht op de planning van dit project. 

zonnepanelen op een rij
Ontwerp

Hoe gaat het er uitzien

In het ontwerp van het zonnepark is zorgvuldig rekening gehouden met de inpassing in het landschap, met de natuur en met de omwonenden.

sfeerimpressie sunspace
Overige projecten

Heel Nederland duurzamer

HVC is naast dit project ook bezig met andere zon- en windprojecten. Wil je hier meer over weten, bekijk dan onze website.

Mannen met werkkleding en windmolen op achtergrond
Veelgestelde vragen

Is je vraag al eerder gesteld?

Selecteer voor antwoord

HVC benut de groene stroom van het zonnepark om haar aandeelhouders, waaronder de gemeente Noordoostpolder, te verduurzamen. Deze groene stroom kun je niet direct, maar wel indirect afnemen. Hoe zit dat precies?

De elektriciteit uit jouw stopcontact is altijd hetzelfde. Het enige verschil tussen grijze en groene stroom is de bron. 'Groene stroom' komt altijd uit windenergie, zonne-energie, waterkracht of biomassa. De stroom die het zonnepark opwekt, gaat het elektriciteitsnet op. Het is een deel van alle groene energie die in Nederland wordt opgewekt. Wanneer je dus kiest voor groene stroom uit Nederland, dan is dat stroom waar het zonnepark aan heeft bijgedragen.

Selecteer voor antwoord

Binnen een half jaar hebben de zonnepanelen de energie opgewekt die nodig was om de panelen te produceren. De rest van de looptijd (zo’n 20 jaar) levert het zonnepark groene energie voor ruim 11.000 huishoudens

Selecteer voor antwoord

Je kunt je vraag stellen aan HVC. Wij reageren binnen enkele dagen. Vul ons contactformulier in om je vraag te stellen.

Selecteer voor antwoord

Ja, dat klopt. De participatie van het project gaat via Zon Noordelijk Flevoland BV, een BV van HVC, verlopen. Hiervoor is een website van de HVC Groep nodig. Meteen een goed moment om de naam Sunspace te introduceren. Een naam die de zonne-energie verbindt aan de locatie waarop deze wordt opgewekt; het Koninklijk Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum (NLR).